Thomas ”Orup” Eriksson

Thomas Eriksson fick redan som barn smeknamnet ”Orup”. Anledningen till att det blev just Orup är oklar, men klart är att det verkligen är ett namn som satt sig – både hos Orup själv och för hans publik.

Orups pappa var själv musiker, och tillsammans med pappa jazzpianist Hasse Eriksson, debuterade Orup som tamburinspelare så tidigt som vid 9 års ålder. Så mycket tamburin har det kanske inte blivit sedan dess, men desto fler hits!

Orups musikaliska resa inleddes när han bildade sitt första band Intermezzo år 1975, och senare Ubangi 1982, samt Thereisno Orchestra tillsammans med Cia Berg år 1986. Dessa Orups tidiga musikaliska satsningar hade ganska olika inriktningar, men alltid med den tidsenligt dansanta popen som genomgående röd tråd.

Efter att ha skickat in en demo till den inte helt okända Stikkan Andersson, släppte Orup så sin första singel ”Är du redo?” år 1987. Svaret blev uppenbarligen att svenska folket var mer än redo, vilket visade sig även i hur väl Orups andra singel ”Jag blir hellre jagad av vargar” blev mottagen av publiken. Sommaren 1987 bjöd på en maffig konsertturné med både Roxette, Eva Dahlgren och Ratata.

Orups två första album innehöll flera hits som producerade av ingen mindre än Anders Glenmark, en duo som två år senare var en hårsmån ifrån segern i 1989 års melodifestival.

 

Orup, Glenmark och Strömstedt blir GES med hela svenska folket

Det magiska året 1994 slog sig Orup samman med Anders Glenmark än en gång, och i sällskap med Niklas Strömstedt tog de sig an det ärofyllda uppdraget att skriva ihop det som skulle bli Sveriges officiella VM-låt för fotbolls-VM 1994. Föga räknade väl Orup, eller någon av de andra medlemmarna i GES, då med att ”När vi gräver guld i USA” skulle resultera i en skiva som sålde hela 450 000 exemplar, sommarens största konsertturné – och att låten än idag jämförs med Sveriges nationalsång i fotbollssammanhang!

Parallellt med GES har Orup fortsatt att samarbeta med flera andra framgångsrika musiker och artister, bland annat har han skrivit låten ”Det gör ont” som Lena Philipsson tog hem segern i år 2004 års melodifestival med. Lena Philipsson och Orup visade sig vara en duo med mersmak, då de 2007 satte samman en kritikerrosad krogshow, och även gav ut  albumet ”Dubbel” tillsammans år 2008.

Orup har till synes oräkneliga strängar på sin lyra – han har varvat egna musikproduktioner med samarbeten, programledarjobb i X-factor, och hade nu senast 2018 en bejublad konsert på Globen för att fira sin 60-årsdag. På Orups jubileumskonsert medverkade förstås också Lena PH, men han gästades även av sina gamla vapendragare från Ubangi, och förstås de andra medlemmarna i GES.

 

GES fortsätter att skapa magi 

Trots Orups beundransvärda produktivitet med inte mindre än 14 studioalbum i bagaget, verkar det ändå vara något alldeles speciellt med GES. Trion Glenmark, Eriksson och Strömstedt har inte bara visat sig vara fantastiskt populära, det är en alldeles särskild kemi och stämning som skapas i varenda en av deras låtar – inte minst en tydlig lust att spela och uppträda tillsammans.

I år har GES levererat magi i hela 25 år – ja du läste rätt. Tiden går fort när man gör någonting riktigt riktigt bra – så pass fort att man ibland skulle vilja stanna världen en stund…