Historien om GES

På 90-talet blev de nästan en folkrörelse, kanske främst efter superhiten ”När vi gräver guld i USA” och succén i fotbolls-VM -94. Men historien om GES började egentligen redan 1993 på Bygget i Åre, på en scen känd för sina coverband där Glenmark, Eriksson och Strömstedt tillsammans med Micke Syd från Gyllene Tider och Tommy Ekman från Style för första gången blev Miss Ellies Kapell. Under en vecka stod de alltså på scen tillsammans och bytte låtar med varandra, nästan som en förlaga till ”Så mycket bättre”. I samband med det fick Niklas en ärofylld förfrågan som ledde fram till den låt som än idag är allra starkast förknippad med GES.

– Svenska Fotbollförbundet frågade Niklas om han ville skriva låten till VM 94 och när han lite skrytigt berättade det för oss så blev vi så fruktansvärt avundsjuka att vi hotade stackars Niklas med stryk om vi inte fick vara med, säger Orup och skrattar.

Niklas gick storsint med på att de skulle göra låten tillsammans och resten är, som man brukar säga, historia. ”När vi gräver guld i USA” blev en stor sommarplåga och skulle idag kunna jämföras med fotbollens Nationalsång. Låten vann dessutom en Grammis för Årets låt. GES sålde sedan över 500.000 album och turnerade 1995 med en slutsåld sommarturné som sågs av över 200 000 människor. Efter framgångarna med GES under 90-talet och vidare in i 00-talet och ett andra album i bagaget så fortsatte medlemmarna Anders, Niklas och Orup framgångsrikt på olika håll med sina egna projekt.

Efter att inte ha spelat tillsammans på många år fyllde en gemensam vän jämnt sommaren 2012 och grabbarna bestämde de sig för att repa in några covers av hans favoritlåtar och dra dem till kaffet.

– Vi hade inte setts på ett tag och inte spelat ihop på sådär tio år. Jag minns att det blev en väldigt speciell stund och kanske kände och tänkte vi samma sak alla tre – varför gör vi inte det här oftare när det är så här kul, säger Niklas.

När Orup sedan fick en egen Allsångstimme på Skansen gjorde hans forna bandmedlemmar honom sällskap under ett par låtar och det gästspelet väckte något större, en oförklarligt kittlande känsla i magen. Glada leenden och öronbedövande allsång i publiken tände lusten igen. 

2017 blev det en återförening och sex slutsålda föreställningar i Borgholms Slottsruin för att direkt sommaren efter ge sig ut på en stor rikstäckande turné. Spelglädjen var stor och vips så var det över, bandet splittrat och redan ute på äventyr med andra, gitarrerna nerpackade i sina fodral och förpassade till sina vilohem och själva stod GES och skrapade med fötterna vid en vägkorsning där tre vägar gick i helt olika riktningar. Men riktigt så enkelt var det inte att ta farväl…

– Nånstans när det första lovande vårljuset började förföra 2019 träffades vi av en slump och började prata. Vi kom fram till att våra egna vägar kunde få förbli outforskade en stund till, säger Anders.

Nu har de klurat och experimenterat med ingredienserna och kommit fram till att GES ska göra sin första, enda och sista krogshow. En föreställning där låtarna och vägen till dem är som smakerna i universums bästa glassbar. De ska servera en popshow av sällan skådat slag, med minnen och melodier, stämmor och stämning – ”En jävel på kärlek”, ”Ingenting minner om dig”, ”Hon är min” och en hel galax av annat legendariskt att ta i sin famn.

Det är återigen dags att kliva i hjältekostymerna och stanna världen en stund innan det är försent. Medan den fortfarande snurrar av lust, idéer, toner och ord.