Historien om GES

Ska man inte spela covers i Åre?

Jo.

Men vi har ju så många egna låtar att spela…

Ja, det är sant.

Men vi kan vara världens första coverband som spelar egna låtar!

Om sanningen ska fram så var Miss Ellies Kapell en föregångare till ”Så mycket Bättre”. Bandet bestod av Micke Syd från Gyllene Tider, Tommy Ekman från Style och så Anders Glenmark, Tomas Orup Eriksson och Niklas Strömstedt. Under en sen aprilvecka 1993 bytte de låtar med varandra inför en minst sagt förvånad publik på Bygget i Åre. Det blev en fantastisk vecka.

Ungefär vid den tiden hade Svenska Fotbollförbundet frågat Niklas om han ville skriva den officiella svenska VM-låten till mästerskapet i USA 1994. Han hade sagt ja och stolt berättade han det för Anders och Orup. Som såklart blev gravt avundsjuka och innan stackars Strömstedt visste ordet av var han upptryckt mot närmaste vägg.

– Vi ska vara med, sa Eriksson och Glenmark i kör. Annars jävlar!

Och så blev det.

I ett hus i Nacka skrevs någon månad senare ”När vi gräver guld i USA” och i april 1994 släpptes den och under sommaren blev den en monumental succé som naturligtvis stegrades i takt med herrlandslagets fantastiska framgångar i VM.

Leffe Käck, som tidigare hade jobbat med både G, E och S som soloartister hittade mycket bra i Los Angeles. Vant styrde han en vinröd Lincoln Town Car till Manhattan Beach där landslaget bjudit in till en träff dagen före öppningsmatchen mot Kamerun. Det bjöds på gul och blå pasta och efter kaffet spelade GES några låtar. Det ryktas om att det endast var Tommy Svensson som noterade den subtila inräkningen innan ”Oslagbara”…1-2, 1-2, 1-2…

Över en lunch på en alldeles lagom flådig krog på Melrose Avenue föddes en tanke om att göra ett helt album och det kollades kalendrar för att se om det möjligen fanns en lucka för låtskrivande. Och efter en fantastisk sommar som bestod av straffräddningar, piruetter, VM-brons, Rålambshovsparkshyllning, Rocktåg och landslagsspelare i en salig förening så satte sig trion och började skriva.

– Dom bär ut ett stort skåp här Niklas. Ska hon ha det?

Orup låg i soffan och följde intresserat flyttgubbarna som bar ut lite möblemang ur den då nyskilde Strömstedts hus i Saltsjö-Duvnäs. Vid flygeln satt Anders och på en stol bredvid Niklas med en gitarr. Reglerna var klara – allt skulle skrivas tillsammans på plats med akustiska instrument och man fick inte komma med några gamla idéer man haft i byrålådan. Det var däremot tillåtet att komma på nån slinga eller fras i bilen på väg till skrivandet men när E en morgon jublande stormade in i huset och som exempel på sitt nyskapande i princip framförde hela refrängen av Burt Bacharachs ”I Say a little prayer” skrotades den möjligheten.

Under tre veckor i september 1994 skrevs hela plattan som innehöll klassiker som ”En jävel på kärlek”, ”Stanna världen en stund”, ”Ingenting minner om dig” och ”Hon är min”.

I slutet av januari 1995 släpptes albumet ”Glenmark Eriksson Strömstedt” och det gick rakt upp på topplistans förstaplats och parkerade sedan där ett bra tag. I anslutning till albumreleasen sände även Svt ett specialprogram om GES i regi av Felix Herngren.

Alla de nya låtarna presenterades med fullt band, stråkorkester och manskör inför ett fullsatt Cirkus i Stockholm.

Idag har albumet sålt över 450.000 exemplar och räknas som ett av de stora klassiska svenska popalbum som gjorts.

I juli 1995 begicks det Rocktågspremiär på Sofiero slott i Helsingborg dit 14000 personer kommit för att se den sommarens allra största turné.

När den sista stora augustimånen gått ner hade mer än 200.000 människor sett GES.