Niklas Strömstedt

Niklas Strömstedt är långt ifrån enbart en tredjedel av GES – Glenmark Eriksson Strömstedt. Faktum är att han har både text- och musikförfattare, framgångsrik solokarriär, kör- och programledare i både ”Körslaget” och ”Tack för musiken” på sitt dignande cv.

För Niklas del började karriären redan 1981, med två soloskivor ”Skjut inte…det är bara jag!” följd av ”Andra äventyr” 1983. Fyra år senare skrev Niklas som tredje medlem i bandet ”Triad” något som kom att bli den legendariska julhiten ”Tänd ett ljus”, framförd i catchy fingerknäppande a capella.

1989 får ändå sägas vara året då Niklas Strömstedt blev namnet på allas läppar. Då släpptes albumet ”En gång i livet” med hits som bland annat känslosamma ”En kvinna och en man” och ”Sista morgonen”. Sedan dess har det hunnit bli åtta album och fyra samlingsalbum, priser och utmärkelser så som Rockbjörnen 1990 för årets manliga artist, och en grammis 1994 för Strömstedt tillsammans med – just det – Anders Glenmark och Thomas ”Orup” Eriksson för årets låt!

 

Niklas Strömstedt och sagan om GES

1994 var på många sätt ett magiskt år.

Niklas hade redan 1993 fått den ärofyllda förfrågan om att skriva Sveriges officiella låt till fotbolls VM som skulle gå av stapeln nästa år. Tillsammans med Anders Glenmark och Thomas ”Orup” Eriksson såg låten ”När vi gräver guld i USA” dagens ljus – och ett stycke svensk musikhistoria var ett faktum. GES har sedan dess inte bara sålt över 500 000 album och sålt slut konsert efter konsert – både Niklas Strömstedt, och de andra medlemmarna har hunnit med individuella soloprojekt med egna konsertturnéer – men lusten och spelglädjen i GES dynamiska trio har fört de samman gång efter annan och resulterat i hits som bland annat ”En jävel på kärlek” och förstås ”Stanna världen en stund”.