Anders Glenmark

Anders Glenmark har bokstavligen musiken i blodet.

Långt innan framgångarna med GES – Glenmark Eriksson Strömstedt – hade Anders Glenmark stora framgångar som både soloartist, studiomusiker och körsångare till produktioner av inga mindre än Björn Ulvaeus och Benny Andersson. Både låtar som ”Dancing Queen” och ”Fernando” från 1975, liksom vid inspelningen av albumet till musikalen ”Chess” vid 1987, är produktioner som Anders Glenmark har varit delaktig i. Anders Glenmark har också varit aktiv bandmedlem i både släktbaserade gruppen Glenmarks och i syskonduon Gemini tillsammans med systern Karin Glenmark.

Som soloartist debuterade Anders Glenmark redan 1972 med låten ”Någon gång, någonstans” som trots att den har nästan 50 år på nacken genomsyras av ett anmärkningsvärt modernt sound – samtida men ändå väldigt före sin tid! Samma beskrivning stämmer in på samtliga av Anders Glenmarks odödliga klassiker, ”Hon har blommor i sitt hår” från 1990, ”För vad det kan va’ värt” från 1991 ”Mare Mare” släppt 1992, är bara några exempel. De tydliga melodierna och närvaron i de framförda sångerna är utan tvekan praktexempel på svensk popmusik när den är som allra bäst.

 

Anders Glenmark och den svenska klassikern

Man kan väl tycka att det är fullt tillräckligt att ha skrivit in sig i musikhistorien både på egen hand och tillsammans med ett av världens största band genom tiderna, men Anders Glenmarks musikaliska resa sträcker sig ännu längre än så. Både Patrik Isaksson, Eva Dahlgren, Magnus Uggla och förstås Anni-Frid Lyngstad är artister som Anders Glenmark har producerat framgångsrika album för. Lägg till detta sammanlagt tolv album med egenproducerat material, med tillhörande konserter och turneer, och du har en musikalisk resa utan dess like. Vad är väl denna musikaliska karriär om inte en svensk klassiker – i musikalisk form vill säga?

 

Anders Glenmark och GES

Ytterligare ett prov på Anders Glenmarks samtida och personliga sätt att skapa musik, är förstås bildandet av GES – Anders Glenmark, Thomas ”Orup” Eriksson och Niklas Strömstedt.

1993 möttes bandmedlemmarna för första gången – magi uppstod och 1994 spelade trion sig bokstavligen in i musikhistorien med Sveriges officiella låt för fotbolls-VM 1994. ”När vi gräver guld i USA” har idag enligt många en status jämförbar med Sveriges nationalsång, när det kommer till sportsammanhang. GES har åstadkommit oförglömliga hitlåtar som ”En jävel på kärlek” och ”Människor som vi”, och därtill slutsålda konserter och turneer.